services

ICT-ratkaisut

Vahva taustani Linux-pohjaisissa järjestelmissä aina mobiililaitteista pilvipalvelimiin, ja pienistä appeista virtualisointialustoihin, tekee minusta hyödyllisen monenlaisiin projekteihin.

Palvelinympäristö

Minulla on yli viidentoista vuoden Linux-kokemus etenkin palvelimiin liittyen. Tutuimpia minulle ovat Debian/Ubuntu-pohjaiset järjestelmät, mutta osaan käyttää myös RedHat ja muita Linux-pohjaisia järjestelmiä. Olen myös käyttänyt FreeBSD:tä monissa yhteyksissä.

Olen rakentanut TrueNAS järjestelmiä, sekä konfiguroinut ja käyttänyt ZFS tiedostojärjestelmää TrueNAS:ssa ja Linuxissa. Olen myös tehnyt snapshot- ja replikaatiokonfiguraatioita ZFS:llä.

Tunnen virtualisointi- ja kontitusteknologioita. Palvelinpuolella olen luonut, käyttänyt ja konfiguroinut QEMU/KVM virtuaalikoneita ja LXC sekä Docker kontteja. Paikallisissa asennuksissa olen käyttänyt Proxmox hypervisoria ja pilvijärjestelmissä esimerkiksi Hetznerin ja Cloudsigman palveluita. Valvontajärjestelmistä tutuin minulle on Prometheus. Olen myös kiinnostunut käyttämään orkestraatiotyökaluja, kuten Ansiblea ja Kubernetesta tulevaisuudessa.

Olen käyttänyt ja konfiguroinut palveluita Linuxilla laidasta laitaan, mutta haluan nostaa etenkin web- ja sähköpostipalvelimet esille tässä. Kuorman tasaukseen olen käyttänyt HAProxyä. Web-palvelimissa suosin Nginxiä, josta minulla on myös eniten kokemusta. Web-kokemuksestani voit lukea lisää ohjelmistokehitys -osiossa. Sähköpostipalvelimien osalta minulla on eniten kokemusta Postfixistä SMTP-palvelimena, Rspamd:stä ja Amavisd-new:stä roskapostisuodattimena ja Dovecotista IMAP-palvelimena.

Mobiililaitteet ja sulautetut järjestelmät

Tiedän Sailfish OS:n läpikotaisin. Olen myös kokenut iOS- ja Android-käyttäjä, sekä olen tutustunut niiden kehitystyökaluihin.

Työpöytäympäristö

Olen kokenut työpöytäkäyttöjärjestelmien käyttäjä ja tunnen kaikki suosituimmat käyttöjärjestelmät, kuten Ubuntu Linuxin, MacOS:n ja Windowsin.

Tietoliikenne

Minulla on tietämystä TCP/IP-pinosta, WiFi:stä, Bluetoothista ja ZigBeestä. Osaan analysoida ja korjata monimutkaisia tietoliikenneongelmia. Osaan myös suunnitella tietoliikennejärjestelmiä virtuaaliympäristöihin ja palvelimille. Olen toteuttanut erilaisia tietoliikenneratkaisuja Linuxilla ja FreeBSD-pohjaisilla pfSensellä ja OPNsensellä. Konfiguraatiot ovat sisältäneet muun muassa siltausta, reititystä, palomuurausta ja VPN-yhteyksiä. Linuxilla tunnen tun/tap rajapinnat ja Open vSwitchin. VPN-järjestelmissä olen käyttänyt OpenVPN:ää, WireGuardia ja IPSeciä.

Tietoturva

Tiedän julkisen avaimen salauksen toimintaperiaatteet ja sen sovelluksia kuten TLS:n, S/MIME:n ja OpenPGP:n. Olen käyttänyt ja konfiguroinut sertifikaatteja ja salaisia avaimia. Tiedän yleiset symmetrisen salauksen algoritmit sekä tiivistefunktiot. Tiedän miten näitä teknologioita tulee käyttää rakennettaessa tietoturvallista järjestelmää.

Olen käyttänyt YubiKey:tä yli kymmenen vuotta ja tiedän sen ominaisuudet sekä konfiguraation läpikotaisin. Olen myös tehnyt jonkin verran tietoturvatestausta Kali Linuxilla ja tunnen jo ennalta monia sen sisältämiä työkaluja.